Paret Al Madi känner oro inför bränder Foto: SVT

”Vi vill bara leva i lugn och ro”

Uppdaterad
Publicerad

De har en lång och strapatsrik resa bakom sig. Det sista de vill är att behöva oroa sig för en hotbild för att de är flyktingar.

– Vi har sett så mycket död. Nu vill jag inte ens tänka tanken att någon skulle vilja tända eld på mig, säger Fawzieh Abdulla Al Madi.

Förmiddagskaffet förbereds i det lilla köket. Arabiskt kaffe med kardemumma. Paret Al Madi bor på Sveriges största flyktingboende Restad gård som ligger i Vänersborg. De är palestinier från Irak och har snart varit i Sverige i två år. Restad har inte drabbats av bränder, men här patrullerar också vakter för att upprätthålla säkerheten.

– När jag går ut och täcker mig med slöja, kan jag ibland tänka att någon ska attackera mig. Att det finns personer som inte skulle respektera mig på det sättet som jag respekterar dem, säger hon och rör om med skeden i kaffet.

Vill ha säkerhet

Bredvid henne sitter hennes man Hielmi Saad Al Madi och sörplar ur sin kopp. Han berömmer sin fru för att det smakar extra bra idag. Vardagen på Restad är inrutad. Det startar morgonen med bön, sedan frukost och därefter en förmiddagspromenad.

Några längre utflykter gör de sällan för det är på Restad de känner sig trygga. De tar på sig läsglasögonen och tittar på statistiken från polisen och funderar. 

– Jag är 62 år och min man 70 år. Vi ställdes inför många saker på vår flykt hit. Havet, döden och vi klättrade över berg som var 500 meter höga. Det enda som vi vill ha nu och behöver är säkerhet, säger Fawzieh Abdulla Al Madi.

Läs också: Över 90 anlagda bränder på asylboenden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.