Militären och Röda Korset har satt upp sängar för resenärerna att sova i. Foto: Viktoria Hörnlund

Viktoria kvar utanför Bryssel med hundratals andra resenärer

Uppdaterad
Publicerad

De hundratals resenärer som under tisdagen evakuerades från flygplatsen i Bryssel finns fortfarande kvar i området. En av dem är 24-åriga Viktoria Hörnlund från Göteborg.

– Idag känner jag att det har lagt sig lite. Jag var nog i chock i går, säger Viktoria Hörnlund.

Tusentals resenärerna som befann sig på flygplatsen vid tiden för terrordådet fördes först till en hangar på flygplatsen. Där fick de vatten och filtar medan de väntade ut den akuta situationen.

Terrorn i Bryssel

Läs mer: Viktoria från Göteborg fast på flygplatsen

Sent på kvällen bussades de med poliseskort till Leuven, en stad några mil öster om Bryssel. Där har Viktoria Hörnlund och hennes sällskap har tillbringat natten i en stor lokal där militär och hjälporganisationer försett dem med sängar och mat.

”Pratade lite extra med anhöriga”

Hundratals människor har under natten sovit tätt ihop i rader med hundratals gröna militärsängar.

– Här finns det värme och sängar. Jag tycker att det funkar väldigt bra, säger Viktoria som berättar att hon är väldigt imponerad över bemötandet de får.

– De från Röda korset är väldigt trevliga och godhjärtade och jag är verkligen imponerad av personalen från flygbolagen. Många av dem såg fruktansvärda saker när det smällde och ändå orkade de jobba och ta hand om oss till sena kvällen.

Viktoria Hörnlund berättar att stämningen trots allt är bra. Ingen vill vara där men de flesta har ändå inte sett så mycket utan allt som hänt det senaste dygnet är väldigt overkligt.

– Det var väldigt overkligt där på flygplatsen. Senare på kvällen tänkte man efter: det kunde ha varit vi. Jag pratade lite extra med mina anhöriga i går kväll, säger Viktoria Hörnlund.

Flygplatsen ska öppna på torsdag

Just nu får resenärerna hjälp med att ordna med hemresor. Vissa väljer att ta tåget till Amsterdam för att sedan ta sig vidare, andra får hjälp med taxi. Viktoria Hörnlund och hennes sällskap har bokat biljett på flyget till Göteborg som ska gå när flygplatsen öppnar igen. Enligt planerna ska det ske torsdag morgon, två dygn efter terrordåden.

– Flygplatsen är helt stängd i dag också. Vi har fått olika alternativ men har valt att stanna kvar här och har fått biljetter till morgonflyget till Göteborg i morgon, säger Viktoria Hörnlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet