Vill få bort skräp från badplatser

Publicerad

På grund av de skräpiga badplatserna i Göteborg har kommunen i år tillsatt extra pengar för att lösa problemet.

Det har blivit väldigt skräpigt på badplatserna i Göteborg. På Askimsbadet generaras mängder med skräp. Soptunnorna räcker inte till och tidigt på morgon är badpersonalen här och måste städa innan badgästerna anländer. Så här pågår det hela sommaren.

– Folk är lata kan man tycka. När en soptunna blir full orkar man inte gå till nästa och slänga. Istället lägger man skräpet på marken så kommer fåglarna och sprider ut det, säger Angelica Blixt som jobbar som badvärd på Askimsbadet.

173 anmälningar om nedskräpning

Nedkräpning är ett brott och kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Förra året anmäldes 64 personer för nedskräpning i Hallands län. 31% av anmälningarna klarades upp och ledde till påföljd. I Västra götaland fick polisen in 173 anmälningar mot personer som skräpat ned. 24% av fallen ledde till påföljd.

– Det är svårt att bevisa eller leda till bevis vem gärningsmannen är. Därför tror jag den siffran kan uppfattas som ganska låg, säger Martin Hallberg, biträdande chef Polisen city.

Kommunen sätter in extra pengar

I Askim kommer en kvinna på cykel som badat där hela livet. Hon stannar bekymrat vid en av skräphögarna som ligger utspridda.

– Det kan vara mycket värre än så här. Ibland är det skräp hela gräsmattan och långt ner på sanden, säger Agathe Lindekrantz

I år har kommunen skjutit till en halv miljon och budgeten för badplatsstädning har därmed höjts till 2,5 miljoner kronor.

– Vi har ökat budgeten för badvärdar för att det har blivit mer att städa med den nya badpiren i Askimsbadet. Vi har ganska många soptunnor och ställer ut fler löpande. Jag gillar inte beteendet att bara gå ifrån när man har ätit, säger Jacob Andreassson, chef Park- och naturförvaltningen i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.