Vill göra idrotten tillgänglig – gratis att låna utrustning

Publicerad

Nu går det att gratis låna sportutrustning för den som vill prova en aktivitet. Fritidsbanken vill göra idrotten mer tillgänglig för alla och hjälpa nyfikna att prova nya sporter.

Det är rast i Vättleskolan i Angered och utanför leker barnen med inlines, tennisrack och basketbollar. Intill skolan ligger nämligen Fritidsbanken.

– Min favorit är rollerblades, säger Amira Fahed, tio år.

– Min är basketbollen, säger Amanda Mawlod, också tio år.

Fritidsbanken började sin verksamhet i Deje i Värmland, och har nu utökat sin verksamhet till arton olika ställen i Sverige, bland annat i Angered. Idén är enkel; låna en sportutrustning gratis i fjorton dagar.

– Det handlar om att man vill göra det tillgängligt för alla utöva någon typ av aktivitet, säger projektledaren Pernilla Johansson.

”Bra att tidigt få testa sig fram”

Inne på Fritidsbanken är det fullt med sportutrustningar från golv till tak, allt från freesbees till dyrare saker som skidor och fiskespön.

– Vi har haft en barnfamilj som har lånat tält, ett gäng kompisar som skulle åka iväg på en skidresa och våras hade vi ensamkommande som skulle spela innebandy och som lånade tjugo innebandyklubbor.

Intresset för verksamheten har visat sig vara stort och nu har även Riksidrottsförbundet inlett ett samarbete med verksamheten.

– Kostnadsfrågan inom idrotten är ett bekymmer. Då är det bra att på det här viset kunna få möjligheten att låna utrustning, kanske framförallt i ett tidigt skede, när man inte vet vad man vill hålla på med, utan vill testa sig fram, säger Peter Mattsson.

Stadsmissionen och privatpersoner bidrar

Utrustningen kommer från Stadsmissionen eller från privatpersoner som vill skänka bort det de inte längre använder. Allt är gratis att låna, och Pernilla Johansson har ännu inte upplevt några problem med att få tillbaka utrustningar.

– Är det så att grejerna inte kommer tillbaka så försöker vi nå personen i fråga. Får vi inget svar, så hoppas vi att grejerna kommit väl till användning, säger hon.

Har det hänt att grejerna inte kommit tillbaka?

– Nä, de kommer faktiskt tillbaka, det är det som är så fint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.