Vill ha statlig hjälp med kustskräp

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna längs Bohuskusten klarar inte av att hantera allt skräp som flyter iland. Det menar en samling politiker som gått samman och kräver extra ekonomiskt stöd från staten.

Skräpet från havet har under många kostat kommunerna längs västkusten stora summor pengar. Ofta organiseras en städning i någon form under sommaren men skräpet fortsätter att driva in. Nu har politiker från elva kustkommuner gått samman och kräver att staten tar ett större ansvar.

– Vi har en väldigt stor, lång och vidsträckt kust med många kobbar, skär och småöar. Det blir sammantaget enorma stränder som ska hållas rena och det flyter i land och fylls på oerhörda mängder. Vi pratar om ungefär 8.000 kubikmeter, som bygger på erfarenheter från tidigare strandstädningar. Det är ett väldigt stort ansvar att ta för alla kommunerna längs Bohuskusten, säger Anders Holmensköld (M) som är kommunalråd i Kungälvs kommun.

– Det finns statliga medel som betalas ut genom Havs- och vattenmyndigheten. De har gått till frivilligorganisationer, till exempel Håll Sverige Rent. Staten har hjälpt till där det finns förutsättningar för det men själva städningen är ett kommunalt ansvar, säger Mikael Ekman, politisk sakkunnig på miljödepartementet.

Kostar hundratusentals kronor

De här kommunerna betalar någonstans mellan 200.000 och 500.000 kronor i städning per år. Upp mot 90 procent av det som flyter i land är plast. Eftersom plast bryts ner långsamt sönderdelas det i mycket små bitar som flyter omkring i havet. Men även trävirke, aluminiumburkar och glasflaskor spolas upp, säger Anders Holmensköld.

– Det är fisklådor, dunkar och mjölkpaket. Det är allt möjligt, säger Frank Ljunggren som bor i Tjuvkil.

Vad tycker du om det?

– Det är inte bra. Det är sånt som mals ner längs kusterna och går tillbaka ut i havet och förstör, säger Frank Ljunggren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.