Vill inte höja sköterskornas löner

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på sjuksköterskor i Västra Götaland inför sommaren och flera sjukhus sliter nu med semesterpusslet. Men att höja ingångslönen är inte aktuellt.

Ingångslönen för en sjuksköterska på Sahlgrenska och alla andra sjukhus i Västra Götalandsregionen är på 22 500 kronor. Det är lägre än flera andra landsting, bland annat Uppsala och landstingen i Norrland.

Sjuksköterskan Julia Thorén väljer att jobba i Falun i sommar. Där får hon upp sin lön med en 1000-lapp.

Val 2014: Västsverige

– Jag vill inte jobba med Sahlgrenska i sommaren, med tanke på vad de betalar och hur förhållanden är på sommartid, säger Julia Thorén.

För arbetsgivaren är det inte aktuellt att höja nya sjuksköterskors löner, trots svårigheter att få ihop schemat. Anledningen ska vara att de då skulle tvingas höja lönerna för de redan anställda på sjukhuset, något som skulle bli för dyrt.

– De pengarna finns inte i dag, om inte vi får ett tillskott av politikerna eller ägarna. Och det tror jag inte vi kommer att få, för det rör sig om 150 miljoner, säger Anne Skånberg, HR-chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet