Vänern drabbat av fiskvirus

Publicerad

Fiskar i Vänern har drabbats av en virussjukdom som aldrig tidigare har dokumenterats i en svensk insjö.

I december förra året upptäcktes virussjukdomen infektiös pankreasnekros, även kallad IPN, hos fiskar i Vänern. Det är första gången som virusets hittas i en svensk insjö. Det är ännu oklart hur virussjukdomen kom till Vänern.

– Det är den stora frågan som ingen vet, vi kan givetvis spekulera men vi kan inte veta om det beror på sjöfart, betesfiskar eller någonting annat, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hög dödlighet

Viruset smittar inte till människor och det är inte farligt att äta smittad fisk. Det kan däremot skada fiskebeståndet eftersom den resulterar i hög dödlighet bland fiskyngel.

– Det är alldeles för tidigt att säga vad det får för konsekvenser, säger David Solstorm. 

Länsstyrelsen vet ännu inte hur omfattande spridningen är och det pågår därför kontroller. Jordbruksverket har sedan tidigare infört smittskyddsåtgärder för att stoppa spridningen av viruset.

– Men den finns ändå där och just nu ser vi ingen möjlighet att få bort den, säger David Solstorm.

Kan spridas av fiskare

Viruset kan spridas vidare till andra insjöar i landet. Exempelvis kan viruset spridas när fiskare tar med sig betesfiskar från en sjö för att sedan fiska i en annan.

– Även om inte alla fiskar insjuknar så kan alla smitta vidare. Därför får man inte flytta fiskar, säger David Solstorm.

Det har man väl inte fått förut heller?

– Nej, men vi vet att det ändå förekommer i varierande utsträckning

FAKTA: IPN-virus

Drabbar främst laxfiskar, men flera andra kan insjukna.

Har aldrig tidigare upptäcks i svenska insjöar, men är vanliga i andra delar av Europa.

Sjukdomen märks oftast efter plötsligt hög dödlighet bland fiskyngel.

Insjuknad fisk får mörkfärjning av huden och en svullen buk. Det ger ofta blödningar i bukfett och inre organ. Det är vanligt att fiskarna gör korkskruvsliknande rörelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.