”Visste inte vad som skedde bakom gardinerna” Foto: SVT

”Visste inte vad som skedde bakom gardinerna”

Uppdaterad
Publicerad

En film i skolan fick Abdikadar Omar att inse vad kvinnlig könsstympning var. Nu vill han få människor att förstå utan att peka finger.

Han är hemma i Göteborg på besök. Var hemma nu är?

22-årige Abdikadar Omar kommer ursprungligen från Somalia och bor i Örebro. Men det var här i Göteborg som han gick på Angeredsgymnasiet. och det var här en lärare, genom en film, fick honom att inse vad kvinnlig könsstympning var. Något han inte hade förstått i sitt hemland.

Könsstympning

– Jag visste ju att man gjorde kvinnlig omskärelse, så heter det i Somalia. Men jag visste ju inte vad man gjorde bakom gardinerna, säger Abdikadar Omar.

Han snubblar nästan på orden när han pratar om den starka tradition som finns i hans hemland som han lämnade för sju år sedan för att komma till Sverige. Det märks att han ofta och gärna pratar om ämnet.

”Väldigt känsligt”

– Man tror ju att det är religiöst, men det är det inte. Man tror att det är bra för kvinnans sexualitet, men det är det inte. Man vet inte vilka skador kvinnorna kan få av det här. Det är okunskap, helt klart, säger Abdikadar Omar.

Redan när han skulle göra sitt specialarbete på gymnasiet bestämde hans sig för att kämpa mot kvinnlig könsstympning. Han spelade därför in en film, trots att han aldrig gjort något sådant tidigare. Han intervjuade läkare, skolsköterskor och polisen. Men även en väninna som anonymt berättade om sin egen könsstympning, något som inte var självklart.

– Det är väldigt känsligt. Det handlar om en viss kroppsdel, en kroppsdel som man inte pratar om på somaliska. Så det var svårt, men sen när man visar dem att man bryr sig och vill få stopp på det så öppnar de sig, säger Abdikadar Omar.

Startade förening

Men trots att ämnet är tabubelagt har han bestämt sig för att prata. Han har startat föreningen KISS, kulturföreningen i sin samtid, i Örebro där han nu studerar till jurist. Med hjälp av sin film ska ha åka runt och prata med personer som håller fast vid den starka traditionen.

– Jag säger inte att man ska straffa dem, att man ska sätta dem i fängelse. Men man kan berätta för dem att det här är inte bra för din egen dotter. Skit i samhället, skit i den somaliska kulturen. Vill du skada din dotter?

– Jag är övertygad om att ingen mamma, oavsett vilket land hon kommer ifrån, vill skada sin dotter, säger Abdikadar Omar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsstympning

Mer i ämnet