Volvokoncernen riskerar böter. Foto: TT

Volvo hotas av mångmiljardböter

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren Volvo rustar nu för att få betala stora belopp för otillåtet samarbete. Koncernen lägger undan över sex miljarder kronor.

EU-kommissionen utreder om flera lastbilstillverkare brutit mot bestämmelser.

Volvokoncernen har beslutat att göra ytterligare en avsättning på 250 miljoner euro (cirka 2,3 miljarder kronor). Anledningen är den utredning som EU-kommissionen just nu genomför och som handlar om att Volvo och andra lastbilsbolag kan ha brutit mot EU:s konkurrensbestämmelser. Scania, AB Volvo och fyra andra ledande tillverkare ska under perioden 1997–2011 ha riggat priser och samarbetat för att senarelägga ny avgasreningsteknik.

Lastbilsjättar i kartellbindning

Ett kommande beslut från EU-kommissionen kan ge Volvo och Scania mångmiljardböter.

Redan 2011 började EU-kommissionen en utredning av bolagen och Volvokoncernen har sedan tidigare avsatt 400 miljoner euro (3,8 miljarder kronor).

Oklart när beslut fattas

Det innebär att man nu lagt undan över motsvarande sex miljarder kronor som säkerhet.

Volvo har ännu inte offentligt sagt hur man ställer sig till anklagelserna.

– Vi har inte meddelat vår inställning än och vi avser att göra det när vi har kommissionens beslut, säger Kina Wileke, chef för Volvokoncernens mediarelationer.

Volvo är inte den enda av lastbilstillverkarna som satt undan medel för eventuella böter. Avsättningen kommer att påverka rörelseresultatet för Volvo under andra kvartalet 2016.

Enligt medieuppgifter väntas beslutet komma under 2016, men Volvo har ännu inte fått någon indikation från kommissionen om när beslutet kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lastbilsjättar i kartellbindning

Mer i ämnet