Polisen i Göteborg testar nytt grepp mot sexhandel på thaimassagesalonger. Foto: SVT

Vräkning ska stoppa sexhandel på thaisalonger

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Göteborg har infört ett nytt sätt för att komma åt sexhandeln på thaimassagesalonger, rapporterar Ekot. Om brott kan konstateras informerar polisen fastighetsägare, som i sin tur måste vidta åtgärder. Om inte så kan de åtalas för koppleri.

Sexhandel på thaimassagesalonger är omvittnat i storstäderna. Men hittills har polisen saknat bra metoder för att komma åt brottsligheten enligt polisinspektör Mats Paulsson, chef för människohandelsgruppen i Göteborg. I Stockholm, Göteborg och Malmö misstänker polisen att det förekommer på 70 – 80 salonger.

– Vi vi har gått på dem ibland, vi har testat det, lagt ner väldigt mycket arbete, så har det blivit en villkorlig dom. Det har inte gett någon effekt, säger Mats Paulsson, till Ekot.

Fastighetsägare måste ingripa

Det nya greppet för att komma åt sexhandeln innebär att fastighetsägare måste ingripa om polisen kan konstatera att sexhandel pågår. Polisen informerar fastighetsägaren som har en viss tid på sig att avbryta verksamheten, bland annat genom att avhysa den.

– Annars gör han sig skyldig till koppleri genom att upplåta lokaler och då främjar han sexuella tjänster eller prostitution, säger Mats Paulsson till radiokanalen.

Positiva reaktioner

Hittills har reaktionerna varit positiva från de fastighetsägare i Göteborg som polisen varit i kontakt med. Fastighetsägarna har själva haft misstankar, men inte vetat hur de ska komma åt problemet.

Enligt Barbro Jönsson, verksamhetsutvecklare vid polisen i region Väst, är det nya arbetssättet inte så personalkrävande. Hon förväntar sig en hög utdelning till en relativt liten arbetsinsats.

– En stor fördel med arbetssättet är att det engagerar fler delar i samhället och inte bara polisen. Vi inom polisen löser ett sådant här problem ensamma, säger Barbro Jönsson, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.