Foto: Tomas Singer/TT

Ygeman om mastsabotaget: Allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman ser allvarligt på sabotaget mot radio- och tv-masten utanför Borås. Samtidigt har han fortsatt förtroende för Teracom.

Inrikesminister Anders Ygeman följer noga utredningen efter sabotaget mot radio- och tv-masten utanför Borås. Han informeras löpande av polisen samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det är allvarligt att man med någon form av yttre åverkan påverkar samhällets förmåga att förmedla information till allmänheten, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT Nyheter Väst.

Sabotage av master

”Vill inte delta i spekulationer”

En av teorierna som polisen jobbar med är att det ska vara någon form av internationellt stresstest av Sverige men det är uppgifter som inrikesministern inte vill kommentera.

– Jag vill inte delta i spekulationer om eventuella motiv. Det får polisens förundersökning visa. Det är för tidigt för spekulationer. Polisens utredning får ge svar på vad som ligger bakom och vilka åtgärder som måste vidtas, säger Anders Ygeman.

Radiomast knäcktes

Bara några dagar innan masten saboterades kunde flera personer ostört klättra upp i masten. De maskerade personerna filmade sin klättring och la ut videoklippet på nätet. Men trots den incidenten och söndagens sabotage säger sig inrikesministern ha förtroende för ledningen på Teracom.

– Ja, det har jag. Det är ju naturligtvis så att man funderar över bevakningen när en sådan här händelse har inträffat men det är Teracoms ledning som har ansvar för säkerheten och det är de som har anledning  att se över om de behöver vidta ytterligare åtgärder för att höja säkerheten, säger Anders Ygeman.

Det var i söndags som den över 300 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås knäcktes. Raset ledde till störningar i radio- och tv-nätet och polisen är nu övertygad om att det handlar om ett sabotage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet