Ylva Östlund med sonen Harry, tre veckor. Foto: SVT

Ylva och sonen Harry är med i världens största förlossningsstudie

Uppdaterad
Publicerad

Om en gravid kvinna går över tiden. I vilken vecka ska hon då sättas igång? Det är en fråga som man på Sahlgrenska akademin hoppas få svar på efter att man inlett världens största studie om överburenhet.

Föda i vecka 41 eller vecka 42. Skillnaden kan låta liten men kan spela roll för både mamma och barn. Det finns dock lite forskning på vilket som är bäst.

– Den här osäkerheten och att det saknas vetenskaplig dokumentation har gjort att vi börjat sätta igång fler förlossningar allt tidigare, utan att ha särskilt bra underlag om det här medför en förbättrad prognos, säger Henrik Hagberg som är professor och överläkare inom obstetrik och en av forskarna bakom studien.

Förlossningsvården i Väst

Studien görs från Göteborg och Sahlgrenska akademin men förlossningskliniker från hela landet deltar och minst 10.000 friska kvinnor kommer att vara med. Hälften kommer att sättas igång i vecka 41 och hälften i vecka 42.

Treårig studie

Ylva Östlund fick sonen Harry för tre veckor sedan och är en av dom som varit med i studien.

– Det är väldigt spännande för när jag födde mitt första barn för fyra år sedan då väntade man i tre veckor innan man satte igång en förlossning i Göteborg. Nu är det två veckor och om några år kanske det är en vecka och att det är bättre, säger Ylva Östlund som delades in i den grupp som skulle sättas igång i vecka 42. Men några dagar före kom hon igång spontant och födde därför tidigare.

Om tre år ska studien vara klar och då hoppas forskarna ha tydliga resultat som ska avgöra i vilken riktning man ska gå.

– Vi kommer även att titta på vad det kostar att sätta igång så pass många kvinnor så tidigt, säger Henrik Hagberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet