Foto: SVT

15-åriga talangen: ”Skellefteå AIK borde ha ett damlag.”

Uppdaterad
Publicerad

Tindra Holm, 15, är den första tjejen som klarat Skellefteås AIK:s uttagning och nu är hon målvakt i U15-laget. Men vill hon gå hockeygymnasium för tjejer måste hon flytta. Skellefteå AIK utreder nu damhockeyns framtid i klubben.

När Tindra Holm nu snart ska börja gymnasiet måste hon kanske byta klubb till Modo. I Skellefteå finns varken hockeygymnasium för tjejer eller något damlag hos AIK. Klubben hade ett damlag för några år sedan men det laget las ned. Vill man spela damhockey i Skellefteå är det Clemensnäs som gäller.

– Jag tycker Skellefteå AIK borde ha ett damlag, säger Tindra Holm.

Drömmer om hockeygymnasium

– Vi håller på att utreda damhockeyns framtid i Skellefteå AIK, mer kan jag inte säga. Du får besked om några veckor, säger Pea Israelsson, klubbdirektör, till SVT Nyheter Västerbotten.

Tindra Holm hoppas att AIK ändrar sig och startar ett damlag igen. Drömmen vore också ett hockeygymnasium för tjejer i Skellefteå. I dagsläget är det Modos hockeygymnasium som är alternativet.

– Det går ju att gå på killarnas hockeygymnasium men det skulle vara kul att spela med tjejer, säger hon.

Målet är damlandslaget

Idag tränar hon tio gånger i veckan och spelar två matcher varje vecka. Hon upptäckte snabbt att hon hade fallenhet för målvaktsjobbet, redan som 6-7 åring.

– Jag har alltid stått i mål. Nu hoppas jag att kunna utvecklas mer. Målet är damlandslaget och att bli som Kim Martin, säger Tindra Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.