Foto: SVT.

25 dagar på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Varje natt kommer hundratals med tåg från södra Sverige. SVT Nyheter åkte med flyktingarna en kort bit på deras långa resa. – Vi kommer hit för friheten, inte något annat, säger Amir som varit på flykt i över tre veckor.

De senaste veckorna har tusentals flyktingar sökt sig norrut mot den finska gränsen.

Det är hektiskt på perrongen i Umeå när nattåget rullar in strax efter klockan 02. Över 200 flyktingar finns ombord och de är trötta, frusna och hungriga.

#flykt

Volontärer på plats

Nätverket Refugees Welcome Umeå finns på plats med volontärer som delar ut mat, dryck och varma kläder till flyktingarna. Även personal från Röda korset finns där utifall någon behöver medicinsk hjälp.

– Vinterkläderna börjar ta slut, de fryser, och det blir kallare ju längre upp dom kommer, säger Tatiana Håkanson, initiativtagare till nätverket Refugees Weclome Umeå.

Slagen av polis

Amir från Bagdad har gått ut ur tågvagnen för att ta lite frisk luft. Det är hans tjugoandra dag på flykt. En färd som gått genom Turkiet, Grekland, Serbien och inte minst Ungern. Han vill helst glömma Ungern, där blev han slagen av polisen säger han.

– Jag ville inte lämna fingeravtryck, då slog polisen mig och tvingade mig att lämna avtrycken, säger han med allvar i blicken och fortsätter:

– Vi kommer hit för friheten, inte för något annat.

Sover där det går

Efter det två timmar långa stoppet i Umeå fortsätter tåget sin resa norrut mot Luleå. De flesta av flyktingarna ombord på just det här tåget kommer från Irak, och det är både vuxna och barn som försöker få lite nattvila i extravagnen som kopplats på för att alla ska rymmas.

De flesta ombord på tåget försöker sova, så gott det går. Det är trångt i vagnarna och en del ligger på golvet, vissa har bäddat med lite kläder, andra har somnat där de sitter.

25:e dagen på flykt

Så här har det sett ut varje natt på tågen i två veckor nu. Strax innan det är dags att kliva av tåget i Luleå visar Muhammed bilder på sin familj som fortfarande är kvar i det Irak han själv varit på flykt ifrån i 25 dagar.

– Det här är min mor, det är min bror, här är en bild på min mor och en annan bror, säger han om bilderna han visar på sin telefon.

De flesta ombord på tåget kommer att söka sig vidare mot Finland, men en del kommer att stanna i Sverige och söka asyl i Boden där Migrationsverket har öppnat en ny asylmottagning.

”Hjälp oss i Ungern”

Efter den fem timmar långa resan mellan Umeå och Luleå träffar vi Amir igen, han hoppas att påbörja en annan resa snart, en resa mot jobb, bostad och en ny framtid.

– Jag är väldigt glad att vara här i Luleå, men jag har ett litet meddelande till makthavarna i Sverige och EU, Snälla hjälp oss i Ungern!

I natt kommer nästa tåg, sen nästa och nästa och nästa…

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet