Foto: SVT

71-åring frias för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

71-åringen har erkänt att han ”smekt och klappat” hennes kön – men tingsrätten kan inte bevisa att han fört in ett finger i barnets vagina. Därför frias mannen nu för våldtäkt mot barn.

Mannen var sedan tidigare åtalad misstänkt för våldtäkt mot barn. Målsägande är under 15 år och anledningen till rubriceringen våldtäkt gällde misstanken om att 71-åringen ska ha fört in ett finger i hennes vagina.

”Den sexuella handlingen är med hänsyn till kränkningens allvar jämförlig med samlag”, stod det i åtalet.

Det misstänkta övergreppet skedde under våren i en kommun i den norra delen av Västerbotten.

Inte tillräckliga bevis

Nu kommer domen från Umeå tingsrätt, som alltså friar mannen för brottet. Tingsrätten menar att det inte finns tillräckliga bevis för att mannen ska ha fört in sitt finger i barnets vagina.

Det finns inga vittnen till det misstänkta brottet, och genom den rättsmedicinska undersökningen har man inte kunnat hitta ärrbildning eller skador på målsägande.

Erkänner att han ”smekt och klappat”

Däremot har 71-åringen själv erkänt att han ”smekt och klappat” målsägande på hennes kön, men inte att han ska ha fört in ett finger.

Tingsrätten tror till stora delar på målsägandes berättelse, men ser vissa motsägelser då det unga barnet i förhör ibland sagt att 71-åringen tog på hennes underliv, ibland att det var inne i slidan.

Umeå tingsrätt väger även in målsägandes unga ålder och skriver att ”språkliga distinktioner måste beaktas med försiktighet”.

Domen har överklagats

Målsägandes mamma har också berättat att barnet sagt till henne att 71-åringen tog på hennes kön, inte i vaginan.

Eftersom 71-åringen frias från brottet behöver han inte heller betala ut skadestånd till målsägande på 115.000 kronor för kränkning, sveda och värk.

Domen har överklagats till hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.