genrebild Foto: TT

93-årig kvinna med rullator rånad

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen blev en äldre kvinna rånad av två yngre tjejer. Samma dag anmälde en äldre man att han blev bestulen på sin klocka av tre yngre tjejer. Polisen i Umeå utreder nu om det handlar om en liga.

Det var under den sena tisdagseftermiddagen som en 93-årig kvinna uppger att hon blev rånad på kontanter utanför Ica-maxi i Umeå. Två yngre engelsktalande tjejer ska ha hotat den äldre damen och sedan tagit hennes pengar.

– Tjejerna uppges ha varit vidhäftiga och klängiga i sitt beteende. De ska ha följt efter henne och försökt att ta hennes plånbok med kontanter. Hon försökte förhindra det och det uppstod en våldsituation, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

På grund av att det var en fysisk kamp rubriceras som rån. Det är oklart hur mycket pengar som tjejerna kom över. Kvinnan blev chockad och anmälde händelsen till polisen först en dag senare.

Äldre par bestulet

Samma dag blev ett äldre par stoppat av tre yngre tjejer också de engelsktalande. Tjejerna ville att paret skulle skriva på en protestlista och ville även ha ett bidrag till någon form av insamling.

– Frun lämnade över 100 kronor till tjejerna. Men i börsen hade hon också en 500 kronor sedel som tjejerna ska ha försökt roffa åt sig, säger Bruhn.

Tjejerna lyckas inte med det. Men när paret går därifrån upptäcker mannen att han saknar sin värdefulla guldklocka. Händelsen inträffade i centrala Umeå vid Kungsgatan 54.

”Ser klara kopplingar”

Polisen misstänker att det handlar om samma tjejer i båda händelserna. Tjejerna ska vara kring 15-20 årsåldern och prata engelska med brytning.

– Vi ser klara kopplingar mellan händelserna. Det handlar om yngre tjejer som är vidhäftiga mot äldre personer, säger Bruhn.

Polisen: ”Omoraliskt att gå mot äldre”

Polisen går igenom kameraövervakning från tidpunkterna när händelserna inträffat men vill också ha hjälp från allmänheten med tips. Har du sett något som kan ha med händelserna att göra uppmanas du kontakta polisen på 114 14.

– Det är otroligt integritetskränkande och omoraliskt att gå mot äldre personer på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.