Foto: Montage/arkiv

Åkesson talade inför nästan ingen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tog sig i dag till Dorotea i Västerbotten för att värva röster inför valet i september. Men talet kan knappast ha lett till några nyförvärv, eftersom knappt någon kom.

Tomheten utanför kommunhuset bekräftas av polisen, som hade ordningsvakter på plats.

– Jag har pratat kollegor, som varit i kontakt med de ordningspoliser som fanns på plats, och det är tydligen så att det inte var några åhörare på plats, så det blev ett väldigt kort möte, säger Peder Jonsson på polisen i Västerbotten.

Men enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge så är det inte sanning.

– Det var 30-40 personer på plats på mötet, jag brukar ta anteckningar på det där. Det gick jättebra. Jimmie höll ett bra tal, säger Henrik Vinge, Sverigedemokraternas pressekreterare.

Så det var inte folktomt?

– Nej.

På twitter florerar en bild från mötet där det ser ut att vara folktomt på torget. Bilden är tagen av Lars Lindström, medarbetare på expressen. Expressen har också publicerat en artikel om det folktomma mötet.

– Jag har sett den där bilden. Jag vet vad han vill åstadkomma, säger Henrik Vinge.

Vad menar du att han vill?

– Han vill väl att det ska se ut som om ingen kom.

Det ser ju ut så på bilden?

– Det här mötet var kanske 30-40 minuter långt och det är mycket rörelse. Ibland kollar folk på oss från avstånd.

Tillbakavisar anklagelserna

Nu har SD lämnat Dorotea och rest vidare på sin turné. Nu är man i Strömsund. På plats är också Lars Lindström och han tillbakavisar anklagelserna.

– Jag kan bara säga att Jimmie åkesson inledde talet i Strömsund med att säga att det var kul att äntligen få se lite folk.

– I Dorotea såg vi två arrangörer längst fram. Sedan fanns det en person till i svart skinnjacka. Bakom några bilar stod det tre äldre män. Jag vet inte hur man får det till 30-40 personer. Men det var i centrala Dorotea, så man kanske räknar de som går in i butiker också. Sanningen är att de tänkte ställa in mötet, säger Lindström.

– Åkessons tal blev bara ungefär 10 minuter långt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.