Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han förstår när han utför detta att hon aldrig kommer att resa sig igen” – åklagaren Anna Lundberg om knäckfrågan i målet. Foto: Per-Anders Fredriksson, SVT

Åklagaren vill se livstids fängelse för misstänkta mordet på Haga: Mannen hade uppsåt att döda

Uppdaterad
Publicerad

29-åringen satte sig själv i ett psykotiskt tillstånd när han tog droger och sedan dödade en kvinna på Haga i Umeå. Därför bör han dömas till fängelse i 18 år eller livstid istället för vård, anser åklagaren Anna Lundberg.

– Det har lett till vanföreställningar, har man satt sig själv i tillståndet talar det för ett uppsåt, säger hon.

Den 29-årige man som dödade en kvinna i en lägenhet på Haga i Umeå i september förra året led av en psykisk störning vid dådet.

Åklagaren menar att han tagit droger som försatt honom i ett psykotiskt tillstånd – och att han därför ska dömas för mord.

Misstänkt mord på Haga

– Det är knäckfrågan i målet. Jag menar att han har haft uppsåt. Han förstår när han utför detta att hon aldrig kommer att resa sig igen och andas igen, säger Anna Lundberg, åklagare.

Hon fortsätter:

– Det är en försvårande omständighet att han satt sig i det här tillståndet själv. Om man begår en brottslig handling och berusat sig på egen hand talar det för ett uppsåt.

Nekar till mord

Under onsdagen avslutades rättegången i fallet. Åklagaren yrkar på 18 års fängelse eller livstids fängelse.

Mannen har erkänt att han dödat kvinnan men nekar till mord eftersom han menar att han inte haft uppsåt att döda. Hans advokat Petter Hetta menar att hans klient borde frias.

– Det är inte rimligt att han får något straff eftersom han haft bristande uppsåt. I så fall borde han dömas för ett oaktsamhetsbrott, men det har åklagaren inte yrkat på, säger Petter Hetta.

”Aldrig varit med om något liknande”

Mannen har berättat att han tiden innan dådet använt amfetamin. Under rättegången uppger han själv att han tror att amfetaminet orsakat hans tillstånd.

– Helt plötsligt är verkligheten inte sig lik. Allt är huller buller i huvudet. Det finns ingen ordning. Det är som att hela hjärnan blivit kopplad på ett helt annat sätt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han i förhör under rättegången.

– Det här är ett bra exempel på varför man inte ska bruka narkotika. Det är ett självförvållat rus, man kan inte gömma sig bakom det om man dödar någon, säger åklagaren Anna Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Haga

Mer i ämnet