Foto: SVT

Aktivitetskontor passar inte alla

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att mötas och på ett lättare sätt och integrera på en arbetsplats är långt ifrån bra för alla. Med större öppna ytor och liv och rörelse kan det bli mycket jobbigt för den som verkligen behöver koncentrera sig eller inte har förmågan att stänga av oväsen.

Forskarna är väl medvetna om det aktivitetsbaserade kontorets baksidor. Lisbeth Slunga Järvholm, forskare vid Umeå universitet, menar att det knappast är alla sorters arbetsuppgifter som kan utföras i kontorslandskapet där kanske ett gåband låter eller där det finns plats för stående möten just intill.

– Vi är alla olika. För den som har hörselproblem, som har en utmattningsproblematik bakom sig eller någon med kognitiva besvär är inte ett öppet kontorslandskap så bra. Man måste få skärma av sig för att effektivt kunna jobba ostört, helst där det är tyst.

Träning på jobbet

Kan bli trött

I forsknig som presenteras av Umeå universitet till våren har man också talat med enskilda medarbetare om upplevelsen av rummen.

– Just för gruppen som har problem blir baksidan att de har svårt att koncentrera sig och blir fort trötta.

Även de SVT Nyheter träffar på kontoret bekräftar att inte alla arbetsuppgifter passar att göra till exempel på gåbandet. Det måste vara enklare uppgifter, som att läsa en text.

I veckan tittar SVT Nyheter Västerbotten närmare på hur friskvården ser ut på olika arbetsplatser. Hur ser det ut på din arbetsplats? Hör av dig med dina erfarenheter och synpunkter till oss på 090-17 50 40 eller vasterbotten@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet