Foto: TT

Akut blodbrist inför julhelgen

Publicerad

Det råder brist på landets blodcentraler inför julhelgen. Friska vuxna som har möjlighet att ge blod uppmanas att söka sig till en blodcentral.

– Inför storhelger är det vanligt att blodgivarna reser bort och kanske glömmer att ge innan de åker. Sedan går ju magsjuka, kräksjuka och influensa, vilket gör att många givare är sjuka just nu, säger Ingrid Engström på blodcentralen i Stockholm, där sjukvården drar 100 liter blod per dygn, till TT.

Minst elva av landets 21 län har akut brist på åtminstone en blodgrupp. För fem län saknas uppgift. Vilken blodgrupp som saknas varierar men A+, den vanligaste blodgruppen i Sverige, är en bristvara i fem av länen.

Det är framför allt blodgivarnas frånvaro under ledigheten, och inte förlupna nyårsraketer och julfylleslagsmål, som gör att det blir extra viktigt med blod kring jul. Blod behövs också i den ordinarie planerade vården.

– Många tror att det är olyckor och trauma som kräver mest blod, men det är faktiskt cancervården, säger Ingrid Engström.

Vilket blod behövs var

Blekinge: akut brist på B+

Dalarna: akut brist på AB- och A+

Gotland: uppgift saknas

Gävleborg: akut brist på A+

Halland: uppgift saknas

Jämtland: ingen akut brist

Jönköping: ingen akut brist

Kalmar: akut brist på A+ och B+

Kronoberg: akut brist på B+ och AB+

Norrbotten: uppgift saknas

Skåne: akut brist på A och 0

Stockholm: akut brist på 0- och AB-

Södermanland: uppgift saknas

Uppsala: akut brist på 0-, A+ och B-

Värmland: ingen akut brist

Västerbotten: akut brist på AB+

Västernorrland: uppgift saknas

Västmanland: akut brist på B-

Västra Götaland: Stor, men inte akut brist. Göteborg behöver A och 0-

Örebro: ingen akut brist

Östergötland: akut brist på B+

Källa: TT och Geblod.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.