Foto: SVT

Äldre vårdas av fotbollsproffs

Uppdaterad
Publicerad

Sunnanå SK i Skellefteå har startat en nytt projekt där de ges möjligheten att dela fotbollsspelandet med att också vara en så kallad ”Lagkamrat” för äldre på boenden i Skellefteå.

Christine Tjärnlund och Linnéa Åberg åker runt på fyra olika äldreboenden i Skellefteå kommun: Regnbågen, korttidscenter, Trivseln i Ursviken och Klockarhöjden.

Idag besöker de äldreboendet Klockarhöjden och gör Britt Burström sällskap i några timmar innan träningen på eftermiddagen.

– Det känns roligt att få vara med från början och starta upp projektet. Jag och Christine har suttit på kansliet och planerat innan vi kunde komma ut på boendena, säger Linnéa Åberg.

Elitidrott och arbete

Lagkamrat är ett projekt som ger en möjlighet att kombinera elitidrott och arbete på halvtid. Linnéa och Christine tog chansen eftersom de varit arbetslösa på halvtid

– Vi får lägga upp tiden själva så att det ska passa med fotbollen och med boendena, tva timmar på förmiddagen och två på eftermiddagen, så hinner vi träna innan och efter, säger Christine Tjärnlund.

Projektet betalas av näringslivet och Skellefteå kommun och ska ge en möjlihet att växa och skapa sig en personlig identitet. Det ska ges en chans att vara en duktig lagkamrat, medarbetare, växa som människa och samtidigt bli en bra fotbollsspelare. 

– Det känns givande för oss och för dom äldre och för personalen på boendena säger Linnéa Tjärnlund.

Uppskattas av äldre

Britt Burström som bor på Klockarhöjdens äldreboende instämmer.

– Jag tycker det är väldigt bra att generationerna blandas, att vi får träffas och prata, säger Britt Burström.

I dagsläget är projektet Lagkamrat bara ett projekt som erbjuds till damelits idrottsföreningar. Konceptet kommer från damallsvenskans Piteå IF varifrån Sunnanå SK hämtat idén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.