Trots Liberalernas avhopp vill Andreas Löwenhöök (M) fortsätta samarbeta Foto: SVT

(M) vill samarbeta trots avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Liberalerna lämnar Allianssamarbetet i Skellefteå vill Moderaterna ha ett fortsatt samarbete runt oppositionspolitiken.

Liberalerna i Skellefteå upplöser Alliansen. Framöver kommer partiet att agera som ett självständigt oppositionsparti i Skellefteå.

– Vi har inte fullt förtroende för Moderaternas sätt att leda oppositionsarbetet, säger Andreas Westerberg, Liberalernas gruppledare i Skellefteå.

Brofrågan utlösande faktor

Det som fått Liberalerna att fatta detta drastiska beslut är Moderaterna nyligen lämnat en öppning för diskussion om centrumbron, trots att det blev nej i folkomröstningen.

– Brofrågan blev den utlösande faktorn. Vi hade ett möte i måndags kväll där vi kom fram till att vi ser inga möjligheter till mellanväg. Antingen tror vi på Alliansen eller inte, säger Westerberg.

(M) vill samarbeta

Trots Liberalernas utspel är Moderaterna fortfarande inne på att oppositionspartierna måste samarbeta för att få till ett maktskifte i Skellefteå.

– Min ambition är att hitta former för ett samarbete där vi kan driva oppositionspolitik, säger Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå.

Egen oppositionspolitik

Fram till valet kommer nu Liberalerna att bedriva egen oppositionspolitik, där man vill lyfta frågor om kvalitet och arbetssätt inom välfärden. Vad beslutet kommer att innebära praktiskt vågar inte Westerberg sia om.

– Det återstår att se, men vi blir ju tydligare och kan driva våra frågor.

Handlar om lokala frågor

Andreas Löwenhöök upplever att oppositionspartier på olika håll i landet valt att i allt större utsträckning positionera sig som enskilda partier och blev därför inte helt överraskad av Liberalernas avhopp.

– Jag är inte så förvånad över att det kommer ett sånt här utspel, säger Löwenhöök.

Andreas Westerberg säger till SVT Nyheter Västerbotten att Liberalernas ställningstagande på riksplanet inte påverkat beslutet i Skellefteå.

– Att vi väljer den här vägen handlar om lokala frågor, säger Westerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.