Allt fler förgiftas av vanliga värktabletter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet samtal till giftinformationscentalen om akuta förgiftningar av paracetamol har ökat med 158 procent sedan 2000 och nu slår giftinformationscentralen larm. Vid Norrlands Universitetssjukhus ser man allvarligt på överdoseringarna, även om man inte ser ökningen lika tydligt.

Pontus Karling är överläkare på Medicinkliniken vid Norrlands universitetssjukhus. Det är där patienterna behandlas när dom överdoserat paracetamol.

– Den vanligaste gruppen är unga människor som mår dåligt i själen, ofta är det ett rop på hjälp och då tar man till de läkemedel som är tillgängliga, som alvedon till exempel, säger Pontus Karling.

Kan ta för mycket – av misstag

Men det inte bara unga med ett självdestruktivt beteende som överdoserar paracetamol. Även dom med kraftig värk kan av misstag få i sig för mycket. Paracetamol finns i många värktabletter inte bara i alvedon utan också i panodil, citodon och pamol. Då är det lätt att ta maxdos av flera olika preparat i tron om att få bättre effekt. Det räcker med att dubbla den rekommenderade maxdosen för att bli förgiftad och få allvarliga skador på levern.

– Överdos av alvedon är lite lurigt för det ger inte symptom förrän det är för sent. Det kan ta upp till 48 timmar innan man får allvarliga skador på levern och får symptom i form av ont i magen, illamående och kräkningar.

Giftinformationscentralen slår larm

Sedan 2000 har antalet samtal till giftinformationscentralen om akuta paracetamolförgifntingar ökat med 158% och nu slår giftinformationscetralen larm och menar att det här tyder en kraftig ökning av förgiftnignarna. Förra året behandlades mellan 1500 och 2000 patienter på svenska sjukhus efter att ha överdoserat paracetamol. Även om det inte finns någon statistik som styrker en ökning här i Västerbotten, så tycker Pontus Karling att man bör man ta larmrapporten på allvar.

– Jag tycker att det är viktigt att man informerar allmänheten om riskerna. På sikt kommer det att innebära en ökad insats för sjukvården och en ökad risk för patienternas hälsa.

Tio dör varje år

Kommer patienterna inom åtta timmar efter förgiftningstillfället kan dom behandlas med ett motgift, går det för lång tid kan leverskadorna bli så allvarliga att en levertransplantation blir nödvändig, idag är det relativt ovanligt. Ungefär tio personer dör årligen av sina skador och nu har Läkemedelsverket inlett en undersökning för att se om de ökade telefonsamtalen till Giftinformationscentralen indikerar det Giftinformationscentralen hävdar, att antalet förgiftningar ökat oroväckande mycket. Pontus Karling tror att ökningen av reklam för de paracetamolbaserade värktabletterna och avregleringen av apoteket kan vara några av orsakerna till att fler blir förgiftade.

– Jag tror att man måste sluta sälja alvedon, på ica, konsum och bensinmackar. Eller så måste det bli tydligare på förpackningarna att det kan vara skadligt att ta mer än den rekommenderade dosen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.