Stefan Nilsson (MP) är en av många politiker som vill stoppa vintertiden. Foto: SVT/Marcus Ericsson,TT

Allt fler politiker vill stoppa vintertiden

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags att ställa om till vintertid och det blir mörkt en timme tidigare på eftermiddagen. Något som allt fler politiker nu vill ändra på.

Tidigt på söndagmorgon är det dags att ställa om till vintertid, eller normaltid, om du så vill. Klockan ska ställas tillbaka en timme, vilket förskjuter den ljusa delen av dygnet åt morgonhållet och det blir mörkt en timme tidigare på eftermiddagen. I år har hela fem motioner, från olika partier, lämnats in om att stoppa bytandet av tid och göra sommartiden till svensk normaltid.

– Jag uppfattar det som att det är sunt förnuft och väldigt många människor tycker nog så, säger Stefan Nilsson, miljöpartiets talesperson i folkhälsofrågor.

Skulle minska barns övervikt

Systemet med sommartid har vi haft det i Sverige sedan 1980 och tanken är att vi på somrarna bättre ska använda den ljusa delen av dygnet. Men många politiker tycker att det finns starka skäl mot bytet. Stefan Nilsson har drivit frågan sedan 2008 och ser stora folkhälsovinster i att göra sommartiden till den normala tiden. Han menar att längre eftermiddagar skulle motverka övervikt bland barn.

– Bedömningen är att barn skulle röra sig mer, säger han.

Dessutom finns forskning som tyder på att flera dödsfall skulle kunna undvikas om man slapp byta tid. Sist men inte minst menar han att det finns ett miljöargument där man med minskat elbehov skulle få minskade koldioxidutsläpp.

I fas med resten av EU

Men han ser också ett starkt argument mot ett byte. Om Sverige skulle införa sommartid som normaltid skulle vi hamna i ofas med resten av EU.

– Det argument som väger tungt är att alla länder inom EU idag byter tid samma dag, två gånger om året. Men det vore önskvärt att frågan lyftes även på EU-nivå.

Påverkas du själv av omställningen?

– Ja, litegrann, framförallt påverkas jag nog av att det försvinner en ljustimme på eftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.