Foto: Stefan Brännström/SVT

Ålö lägger ner fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen är inte längre lönsam, nu meddelar Ålö att en av deras fabriker i Umeå kommer att läggas ner.

Under onsdagen startade Ålö förhandlingar med facket om att upphöra produktionen av cylindrar på Ålös anläggning i Umeå. Anledningen är affärsrelaterad, då det har blivit mer lönsamt att köpa cylindrar från specialiserade tillverkare i stället för att producera cylindrar i så små volymer som det görs i dag.

Produktionen kommer fasas ut gradvis med ett slutgiltigt produktionsstopp sommaren 2017. Beslutet kommer att påverka anställningen för alla medarbetare på cylinderfabriken. Det uppger företaget i ett pressmeddelande.

VD: ”Kan inte försvara det längre”

– Vi har utvärderat behovet av egen tillverkning av cylindrar och vi kan inte försvara det längre ur affärssynpunkt. 21 anställda berörs av totalt strax under 200 i Umeå, säger vd Leif Thorwaldsson till SVT Nyheter Västerbotten.

Hur ser det ut att gå för Ålös övriga verksamhet?

– Vi verkar på en konkurrensutsatt marknad, men för övrigt ser det relativt bra ut, säger Leif Thorwaldsson vd.

Facket: ”En fabrik i Frankrike tar över”

Billy Moström är facklig ombudsman på IF Metall i Västerbotten och han berättar att fackliga förhandlingar börjar till veckan.

– Vi ska inleda förhandlingar inom kommande vecka. Det är en fabrik i Frankrike som ska ta hand om tillverkningen från och med nästa år, säger Billy Moström på IF Metall i Västerbotten.

Ålö ägs idag av ett riskkapitalbolag. Tror du att det spelar in något i det här beslutet?

– Det tror jag att det kan göra. Riskkapitalbolag är mer flyktiga och de känns mer benägna att titta på hela världen för att hitta det billigaste alternativet.

Tror du ni kan rädda kvar några jobb?

– Vi får se hur förhandlingarna går. Det viktiga är att villkoren blir bra för dem som eventuellt påverkas och att de får möjlighet till omställning och utbildning.

25 nya robotar

På tisdag invigs en robotsatsning på Ålö. Det handlar om 25 robotar för cirka 50 miljoner kronor. Inga personalförändringar kommer att ske i samband med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.