Den 25-åriga norrmannen frias för knivdådet på Morö Backe. Foto: Polisen/SVT.

Anhöriga går vidare utan åklagaren

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till den person som dödades vid knivbråket på Morö Backe i Skellefteå i höstas överklagar nu den friande domen till hovrätten. I dag har de skickat in ett så kallat enskilt överklagande. 

Det var i oktober förra året som en 25-årige man från Norge dödade en 20-årig umeåbo med ett stort antal knivhugg.  

25-åringen friades från mord av Skellefteå tingsrätt som menade att norrmannen handlat i nödvärn. Åklagaren har valt att inte överklaga domen något dom anhörigas advokat Fredrik Björk varit mycket kritisk mot. 

Dramat på Morö Backe

Anser det måste prövas av högre instans

Och nu väljer alltså de anhöriga till den dödade 20-åringen att gå vidare på egen hand. I dag har 20-åringens anhöriga lämnat in ett så kallat enskilt överklagande för att hovrätten ska ta upp målet igen. 

– Vi anser att det här måste prövas av en högre instans. Det är mord det är frågan om, säger advokat Fredrik Björk till SVT Nyheter västerbotten. 

Överklagandet: norrmannen van renskötare

I överklagandet skriver advokat Fredrik Björk bland annat att den 25-årige norrmannen beväpnat sig innan mötet på Morö Backe och därmed förberett sig både praktiskt och mentalt för att använda kniven. Som argument anges också att norrmannen är van renskötare och därmed van att hantera en kniv.

Det är mycket ovanligt att anhöriga går vidare trots att åklagaren valt att inte överklaga. Det kan bli kostsamt för familjen eftersom de anhöriga kan bli tvungna att stå för rättegångskostnaderna. 

– Hur den dealen ser ut vill jag inte kommentera, säger Fredrik Björk.

”Tror de har svårt att vinna framgång”

Den 25-åriga norrmannens försvarsadvokat Jens Nyström har ännu inte tagit del av överklagandet, men han är mycket förvånad över att anhöriga går vidare och överklagar på egen hand. 

– Jag har inte läst överklagandet. Men om man inte har ny bevisning utan väljer att driva samma linje som i tingsrätten tror jag de har mycket svårt att vinna framgång, säger Jens Nyström till SVT Nyheter Västerbotten på onsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet