Foto: SVT

Anrik byggnad räddad från rivning

Uppdaterad
Publicerad

I flera Norrlandsstäder har många av de gamla trähusen brunnit ner. I Skellefteå har de rivits bort. Men idag räddades ett anrikt 1800-talshus undan grävskoporna.

Varje dag stryker den intensiva trafiken på E4 förbi gaveln på Billowska huset i Skellefteå. Men idag var det själva huset som fick grön gubbe – för en flytt.

– Kommunen ska bygga ett parkeringshus på den här tomten, och hade bestämt att huset skulle rivas, säger Jonas Sjölin, styrelseordförande i det nybildade bolaget Cubo fastigheter

 I bolaget ingår Lövångers Bygg och Berglund Bygg, som köpte villan av kommunen, och nu äger de tre trähus som finns kvar i kvarteret.

– Det är bra med en blandning av nytt och gammalt, och vi ska renovera alla tre husen till toppskick, förklarar Sjölin.

Hade smeknamnet ”kjol och blus”

För hundra år sen kallades Billowska huset för Kjol och blus – kjolen röd, blusen vit.  Den solida villan med all snickarglädje byggdes som kaptensboställe på Sunnanå, men flyttades stock för stock in till stan i slutet på 1800-talet, för att bli bostad åt trävaruhandlaren tillika ryske konsuln Edward Billow. Med tiden hann stadens borgmästare ta över fastigheten, och på senare år har den tjänat som kontorsarbetsplats.

Ändå var Billowska villan dödsdömd – eftersom det stod i vägen för kommunens bygge av ett stort parkeringshus i samma kvarter.

– Men vi tyckte att huset var värt att räddas. Nu blir det en grupp trähus med en liten park, öster om det blivande parkeringshuset, förklarar Jonas Sjölin.

Flyttare med rutin från Kirunaflytten

Istället för rivning blev det alltså en flytt. Flytten på 70 meter närmare S:t Olovs kyrka utfördes av ett rutinerat gäng, med meriter från stadsflytten i Kiruna. Sakta men säkert drog en självgående trailer med tolv axlar och 96 drivande och svängbara hjul iväg med huset.

Marginalerna till omgivande byggnader var minimala, men kalkylerna höll. Och efter en timme var huset på sin nya plats i andra änden av kvarteret.

– Jätteskönt, nu kan vi fortsätta med att renovera. Här ska bli arbetsplatser, och den gamla hyresgästen ska få återvända. Det känns bra att få rädda de här gamla trähusen, det finns inte många kvar i Skellefteå, säger Jonas Sjölin.

Räddades ”efter galgen”

För medan andra trästäder längs Norrlandskusten har brunnit ner, så har träbebyggelsen i Skellefteås rivits.

Kunde Skellefteå kommun ha räddat det gula huset, det bruna huset och Billowska huset?

– Nej. Det krävdes en entreprenör som var beredd att stå för allting, husflytt, renovering och uthyrning, svarar kommunarkitekten Enar Nordvik.

Kan man säga att de gamla trähusen räddades under galgen?

– Strax efter galgen får man nog säga. Men nu blir ändå lite gammal trästad bevarad – och det är jättekul, säger Enar Nordvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.