Arkivbild. Foto: svt

Stäms för att ha pekat ut läkare som nazist

Publicerad

Folkbladets före detta ansvariga utgivare Daniel Nordström har i veckan stämts för grovt förtal. Det efter en artikel som publicerades i Folkbladet – för fem år sedan.

Det är Medievärlden som rapporterar om den stämningsansökan som kom in till Västmanlands tingsrätt i veckan. Bakom stämningen står en läkare som i en publicering i Folkbladet pekades ut som ”aktiv nazist”.

Förvånad över att ha blivit stämd

Daniel Nordström är i dag ansvarig utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Att en stämningsansökan lämnats in mot honom, gällande en artikel som publicerades för fem år sedan, är något som förvånar Nordström.

– Eftersom att artikeln publicerades 2012 är det aningen förvånande att en stämningsansökan dyker upp först nu. I övrigt reagerade jag inget speciellt på stämningsansökan. Om XX (läkaren, reds anm.) vill stämma mig har han förstås rätt att göra det, skriver Nordström i ett mejl till Medievärlden.

Anser att publiceringen var korrekt

Vidare säger Folkbladets före detta ansvariga utgivare att han kände sig trygg vid publiceringen 2012, och att han än i dag känner att beslutet var rätt.

– Det finns ingenting som skulle ha gjorts annorlunda. Det var en korrekt publicering och det var också korrekt att XX (läkaren, reds anm) fick ett genmäle, skriver Nordström till Medievärlden.

Efter att artikeln publicerades i Folkbladet fick läkaren bemöta uttalandet i en debattartikel i tidningen. Där dementerade han att han skulle vara aktiv nazist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.