Foto: SVT

Användning av järnsand förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå har kommunen infört ett användningsförbud för så kallad järnsand från Rönnskärsverken, men Bolidenbolaget är kritiskt.

Det råder strid kring den så kallade järnsanden från Rönnskärsverkens kopparhytta. Miljöfarligt avfall, anser bygg- och miljönämnden i Skellefteå, som belagt järnsanden med användningsförbud.

Bolidenbolaget hävdar däremot att järnsanden är miljövänligare än andra fyllnadsmassor.

– Kommunen har tagit ett förhastat beslut, som grundats på metallhalter och inte utsläpp. Järnsanden är ingen miljöfarlig produlkt, säger platschefen Åke Roos vid Rönnskärsverken.

Tilläggas kan att Skellefteå kommun under en lång rad decennier varit en flitig användare av järnsand som fyllnadsmeterial i gator, parkeringsplatser, skolgårdar och husgrunder. Granuleringen från Rönnskärs kopparhytta har goda dräneringsegenskaper, tar inte åt sig vatten och motverkar tjälskador.

– Järnsanden är stabil och släpper inte från sig farliga metaller. Det visar en rad tester, säger Åke Roos på Rönnskärsverken.

Studien:

Järnsand består till största delen av järnoxid och kiseldioxid.  Dessutom innehåller järnsanden mindre mängder zink, koppar, krom, molybden, nickel, arsenik, kobolt, antimon, bly, kvicksilver och kadmium.

Mer om rapporten hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.