Apbergets framtid fortfarande oklar

Uppdaterad
Publicerad

Inget beslut om Apberget – det blev beskedet när tekniska nämnden i Umeå i dag höll presskonferens. I stället skickas ärendet tillbaka på återremiss.

Apberget, mötesplatsen på torget i Umeå, har blivit en het politisk potatis efter att det avslöjats att det revs på oklara grunder.

Tekniska nämnden i Umeå behandlade frågan om hur platsen ska se ut i framtiden på sitt möte i går. Men man kom inte fram till någon lösning. I stället skickas ärendet på återremiss för att utredas vidare med hänsyn till de 800 medborgarförslag som kommit in.

Apberget

En konsekvens av nämndens beslut är att dialogprocessens tidplan förlängs ytterligare en månad i väntan på återremissen. Nämnden ska därefter i nästa steg ta ställning till en omarbetad programhandling innan den presenteras för allmänheten.

Kritik mot tjänstemän

Tekniska nämndens ordförande Lasse Jacobsson riktade mycket stark kritik mot hur tjänstemännen skött rivningen av Apberget.

– Det dyker upp saker ibland som gör mig som demokratisk företrädare bekymrad över tillståndet i Umeå, sa han på presskonferensen.

– Jag har sagt att jag vill ha en fullständig redovisning om det som står i VK stämmer. Och allt för mycket pekar på att det är så.

Vill se mindre Apberg

De senaste dagarna har det framkommit att Apberget revs på grund av påtryckningar från fastighetsägare, snarare än dragningar av el- och vattenledningar – något som angetts officiellt. En stor del av dagens presskonferens handlade om hur själva rivningen av Apberget skötts av tjänstemännen och om politikerna förts bakom ljuset under processen.

För stort

Presskonferensen visade på en splittring bland politikerna om hur man vill se platsen för Apberget i framtiden. Lasse Jacobsson (V) deklarerade tydligt att han vill se en lösning identisk med det gamla Apberget.

– Själva platsen, stenarna och dess användning som demokratisk mötesplats har blivit ett signum för Umeå, säger Lasse Jacobsson (V), ordförande i tekniska nämnden.

Även socialdemokraterna vill se en utformning som liknar det som fanns, en talartribun och möjlighet för umeåborna att sitta i solen.

– Vi vill se alternativa lösningar på det så kallade apbergets utformning, säger Andreas Lundgren (S), andre vice ordförande i tekniska nämnden.

Alliansen tycker dock att den gamla utformningen var för stor och vill se en öppnare yta som knyter ihop Rådhusesplanaden med Rådhustorget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Apberget

Mer i ämnet