Foto: SVT

Arbetsglädje när skolbarnen gör jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Varje år anordnar Sandalidens skola i Umeå en arbetsdag där barnen får prova på olika jobb och sedan få betalt. För pengarna kan de sen köpa fika, gå på bio eller gå på disco. – Vi hör ofta eleverna säga: ”Det här är årets bästa dag”, säger Helena Vannebäck, lärare för årskurs två.

Barnen får söka jobb på ”arbetsförmedlingen” och efter utfört jobb får de betalt på ”lönekontoret”. Neo Andersson har under dagen tjänat ihop 60 kronor. För pengarna tänker han luncha, fika och besöka skolans disco.

– Det är jätteroligt. Jag har hunnit prova på att springa runt dammen här vid skolan, säger Neo Andersson.

Fönsterputs och fabrikarbete

Barnen på skolan kan välja och vraka mellan 20 olika yrken – allt ifrån fönsterputsare och parkarbetare till att jobba som journalist och fabriksarbetare.

– Jag har hunnit städa min hylla i hallen och arbeta som parkarbetare, säger Julia Weinehall.

– Jag har varit parkarbetare och jobbat på lönekontoret, berättar Molly Arnlund.

Arbetsdagen är en uppskattad dag som blivit ett återkommande inslag under vårterminen på skolan.

– I stort sett alla tokälskar den här dagen, de går och väntar i flera månader, säger Helena Vannebäck.

Få en inblick i samhället

De flesta yrkena och sysselsättningarna uppskattas av barnen, men att jobba på café och putsa fönster är det som flest föredrar.

Varför genomför ni den här dagen?

– Vi vill att barnen ska få en inblick i hur samhället fungerar genom att de får prova på olika jobb, hur det går till att söka jobb och få betalt. Barnen tycker nästan att det är roligare att jobba än att växla in pengarna till nöjen, konstaterar Helena Vannebäck.

Se mer om barnens arbetsdag i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.