Foto: SVT

Inlandsbanan kan få åretrunt–trafik igen

Uppdaterad
Publicerad

1993 lades året-runt-trafiken ned. Den var inte lönsam. 2020, om fyra år, kan den komma tillbaka igen. I första hand handlar det om persontåg på sträckan Gällivare-Mora.

– Vi kan ha sovtåg upp till Sorsele, Arvidsjaur. Jag tror att vi kan ha lyckad trafik med nya moderna vagnar, säger Caisa Abrahamsson (S) som är styrelseordförande i Inlandsbanan AB.

Idag är det sommartrafik på banan, och snötåget upp till Sveg och Vemdalen några veckor på vintern. En satsning som har gått mycket bra. Nu handlar det alltså om persontrafik året runt. Kanske en tur och dagen med passagerare.

Inlandsbanan

Räknar med att få till trafiken

I samband med den nya upphandlingen av trafiken 2020 skall frågan tas upp. Inlandsbanan AB räknar med att då lyckas få med åretrunt-trafiken.

– Alla har inte tillgång till ett nära flygfält, Alla vill inte åka flyg. Tåg är en bra förutsättning för besöksnäringen, säger Caisa Abrahamsson.

Inlandsbon Harriet Sandberg har åkt på banan när trafiken gick tidigare. Hon tror det här är en bra satsning.

– Vi måste ju få ha nåt trevligt här i inlandet också, säger hon.

Även gods

Även godstrafiken skall utvecklas på inlandsbanan med förbättrad bärighet. Tvärbanorna kan också komma att få persontrafik på sikt.

– Det handlar om sträckorna Lycksele-Storuman och Arvidsjaur-Jörn är också möjlig med persontrafik, säger Caisa Abrahamsson.

– Vi har anslag från staten på 150 miljoner kronor så finansieringen är inga problem, säger Caisa Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inlandsbanan

Mer i ämnet