Ett gäng kända krukmodeller från främst 50-talet. Foto: Daniel Hallin

Årets retrojulklapp ger plats för tillväxt

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets retrojulklapp var en rykande het historia. Årets klapp har svalnat något, men här finns plats att växa.

Årets av handeln utsedda julklapp – VR-glasögonen – bidrar knappast till eftertanke eller hållbarhet, tycker Sveriges Konsumenter som efterlyser en större diskussion om vår konsumtion i juletider. Kanske passar det bättre att handla begagnat.

Föreningen retro i Umeå har för andra året i rad utsett årets retrojulklapp. Förra året var vinnaren den omåttligt populära tekoppen. Även i år är det keramik som fallit föreningen i smaken – nämligen blomkrukan.

– En praktisk sak som de allra flesta har glädje av och som också finns i många olika prisklasser. Äldre krukor från perioden 1960 och bakåt i tiden är oftast mer gedigna än moderna varianter, har ett helt annat uttryck och är inte sällan skapade av kända designers, skriver föreningen i ett pressutskick.

Framhäver återbruk

För den som vill rimma på klappen går det bra att skriva föreningens förslag på lappen:

I ditt fönster kan jag hänga, i mig gröna ting kan klänga. Jag är van vid både vatten och jord, ställ mig gärna i centrum på ett bord. Jag kan vara liten eller stor, och trivs bäst där du bor. Ta hand om mig väl, för jag är ett oumbärligt kärl. Jag vill inte ramla eller tappas, då måste mina bitar med hjälp av lim lappas. Om du vårdar och håller mig kär, jag en massa vackert åt dig bär.

Årets retrojulklapp utses varje år för att framhäva återbruk, design och kvalitet från mitten av 1900-talet och visa på alternativ till nyproducerade julklappar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.