Arkiv: SVT Nyheter Västerbotten besöker Petter i Holland

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottensnytt besökte Petter Andersson nere i Holländska Groningen 2009.

Västerbottensnytt har mött länets nu största manliga fotbollsexport nere i holländska Groningen. Från lilla Ljusvattnet – via 6 säsonger i allsvenska Hammarby – har 24-årige Petter Andersson, även kallad ”Ljusvattnets Henry”, nu avslutat sin första säsong som utlandsproffs i FC Groningen. Men, efter en lyckad säsongsinledning med bland annat fem mål på åtta matcher kom den svåra skadan.

Med bara sekunder kvar av toppmötet hemma mot Ajax den 25 januari slets korsbandet av. Men oturen stannade inte där. När undersökningen av korsbandsskadan gjordes upptäcktes även en blodpropp i vaden.

– Det kändes lite typiskt. Att åka på en korsbandsskada och sedan få en blodpropp, det finns ju bara inte, säger han medan han blickar ut mot sin hemmaarena Euroborg som tar drygt 22 000 åskådare.

Han ser dock med tillförsikt på framtiden och rehabiliterar nu för fullt.

– Det är klart att det känns surt med skadan. Men, jag kommer att komma tillbaka så det gäller att inte stressa. Jag kommer att missa en eller två månader av nästa säsong, men sedan ska jag vara ute på plan igen, säger Andersson.

I FC Groningen har tre svenska klubbkamrater – Andreas Granqvist, Fredrik Stenman och hemmapublikens favorit, målgöraren Marcus Berg. Laget kom i år sexa i ligan – Eredivisie – och får nästa säsong spela i UEFA Europa League (f.d. UEFA-cupen). Majoriteten av startelvan är inköpta, utländska spelare.

– Klubben är ungefär som Hammarby. En klubb som vill mycket och som satsar men som ännu inte riktigt har kommit dit man vill vara. Det är alltid fullsatt på våra hemmamatcher och det är bra drag. Men de holländska fansen håller inte igång riktigt lika mycket som de svenska gör.

Är proffslivet som du trodde att det skulle vara?

– Jo, det är det nog. Det är dock ett ganska inrutat liv, speciellt nu när jag har varit skadad så pass länge. Men jag trivs i klubben och trodde nog att det skulle vara en tuffare mentalitet än vad det är.

I allsvenskan var mittfältaren, med två A-landskamper i bagaget, en av de största profilerna med sin irrationella och dynamiska spelstil. På 103 allsvenska matcher gjorde han 21 mål – inte alltför sällan genom riktigt snygga långskott. Men i Groningen beskrivs han inte som en stjärna.

– Ni kommer från norra Sverige och vi kommer från norra Holland. Vi är sansade människor, vi har inga stjärnor. Man kan vara en stjärna i matchen men vi ser inte Petter som en stjärna. Då kanske han måste sjunga eller vara med i ”Idol” i tv eller nåt. Här måste alla arbeta hårt, men om man spelar bra så är det inga problem, säger FC Groningens excentriske tränare Ron Jans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.