Se hur den häftiga 1800-talstekniken används på SVT:s reporter i inslaget. Foto: SVT

Han fotograferar som på 1800-talet

Uppdaterad
Publicerad

Fotografier tagna med kamerateknik från 1800-talet – när vi besökte en fotoutställning på Väven var fotograf Aron Mattsson på plats för att ta nya bilder på gammaldags vis.

Aron Mattsson är uppvuxen i Umeå, men bor sedan några år tillbaka i Stockholm. Han är konstnär och fotograf och han har valt en stil som är ganska svår att genomföra rent tekniskt.

– Med en digitalkamera knäpper du bara på hundra bilder, säger Aron Mattsson. Här måste du kämpa för att ta en bild och det gör att det känns mer belönande.

– På en dag när jag fotar för ett projekt hinner jag kanske med fem bilder. Då är det en rätt bra dag.

Känner ett slags släktskap

Tekniken som han använder kallas för wetplate-teknik. Den går ut på att man först lägger bildplåten i vätskan collodium, sen i silvernitrat. Därefter sätts plåten in i kameran och när ljuset släpps in så fastnar bilden på plåten. Man måste ha med sig ett portabelt mörkrum för att kunna ta bilder med den här tekniken och Aron Matsson känner ett slags släktskap med de gamla 1800-talsfotograferna.

– Jag har känt ibland att jag föddes i fel tid och att jag skulle velat vara med på den tiden, säger Aron Matsson. Det är ett hantverk. Fotografiet är verkligen något man gör med händerna.

Måste jobba hårdare

Hans bilder visas nu upp på plan 4 i Väven i Umeå och utställningen heter Där huden slutar. I en tid när alla är fotografer måste de professionella fotograferna jobba hårdare, och lite annorlunda för att sticka ut.

– Jag plåtar på svartvit film som jag framkallar själv också. Så det är väl lite modernare i alla fall, säger han och ler.

Endast gamla kameror

Men du sträcker dig ändå inte längre än 40-talet?

– Nej precis, 90-talet kanske. Kameror från 90-talet, där går gränsen, säger Aron Mattsson och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.