Foto: SVT

Astmamedicinering oroar skidelever

Publicerad

Efter Martin Johnsrud Sundbys dopningsskandal diskuteras nu astmamediciner och vad som gäller bland eleverna vid skidgymnasiet i Lycksele.

– En baksida med Martin Johnsrud Sundbys avslöjande är ju att elever som har astma och behöver sin medicin blir osäkra på vad som gäller. Vissa av våra elever har haft sådana funderingar, berättar Peter Jönsson, tränare vid skidgymnasiet.

Bland de 30 eleverna är det många som tar astmamedicin inför ett träningspass.

– Jag tar det alltid. Jag kollar också ofta mot Riksidrottsförbundets rödgröna lista om min medicin är tillåten eller inte. Det ändras ju ibland, säger Jasmine Konradsson elever vid skidgymnasiet.

Skidgymnasiet i Lycksele har funnits i över 30 år och är ett skidgymnasium som stöttas av Riksidrottsförbundet. Här förekommer oannonserade dopningskontroller och i höst har man också haft föreläsningar om just dopning.

– Vi har fått veta att det är vårt eget ansvar vad vi stoppar i oss vad gäller kosttillskott och också vilka mediciner vi använder, säger Ellen Holmgren, elev.

”Inte så kul att inte kunna andas”

I januari i år fastnade en av Norrbottens mest lovande talanger inom en sport i en dopningskontroll och fick en varning. För några år sen dömdes en Umeåbo till fem års fängelse efter att ha hanterat stora mängder anabola steroider i en stor dopninghärva.

– Om jag inte använder min astmamedicin så skulle jag säkert få ett anfall under träning, och det är inte så kul att inte kunna andas, säger eleven Ellinor Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.