Foto: Ludvig Thunman/TT

Asylboende i länet tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Asylboendet Västerbacken i Holmsund utanför Umeå ska vara tömt innan den 5 september. Det beskedet kom under fredagen.

Boendet, som har över hundra platser, fick i början av augusti besked från Migrationsverket att de hade planer på att säga upp det avtal som löpte ut den 21 november. För två veckor sedan fick de ytterligare ett brev där det stod att de skulle få ett besked senast den 5 september. Därför kom fredagens besked om nedläggning som en mindre chock. Det berättar Västerbottens-Kuriren.

– Du sliter upp människor från den lilla trygghet de lyckas skapa sig, säger Torstein Bratvold, grundare och delägare vid Västerbacken till Västerbottens-Kuriren.

11 000 boendeplatser stängs

Enligt Torstein Bratvold ville inte Migrationsverket i Umeå stänga boendet, utan beslutet är taget vid Migrationsverket i Norrköping.

Migrationsverket har tidigare gått ut med informationen att de fram till den 20 september i år kommer stänga ner 11 000 boendeplatser runt om i Sverige, som de bedömer inte längre behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.