Umeå IK lagkapten Lisa Lantz Foto: SVT

Tungt för Umeå IK – åtta matcher utan vinst

Publicerad

Umeå IK har inte lyckats vinna en enda match av åtta möjliga den här säsongen. Skador har försvårat för laget som under glansdagarna vann sju ligaguld på nio år.

”Vi ger aldrig upp, vi ska vinna”. Så går sången när Umeå IKs spelare vandrar ut på planen. De ledorden har skanderat ut över lagets läktare ända sedan dagar av SM-guld och publikrekord. Nu har åtta år gått sedan det senaste guldet och nu hittar vi laget i ligans botten, utan en enda seger i år.

– Det beror på flera anledningar. Dels har vi inte kommit upp i den nivån vi själva vill, men sedan har vi haft enormt med skador. Det har bland annat lett till att vi fått använda spelare på ovana positioner, säger huvudtränare Maria Bergkvist

Knäskador gäckar laget

Skadorna är ett stort problem för laget. I den senaste matchen mot Rosengård hade laget bara 12 utespelare tillgängliga. På Linköpings universitet finns studier på att just kvinnliga fotbollspelare oftare råkar ut för knäskador, något som gäckat UIK sen redan innan säsongen började.

– Vi hade fem allvarliga knäskador om man räknar med den från december ifjol. Just nu jobbar vi egentligen varje träningspass med förberedelseträning och knäkontroll för att vi ska hålla oss friska, säger Bergkvist.

Finns det något mer ni kan göra för att förhindra just fler knäskador?

– Det handlar om att stärka musklerna runt knäet. Det gör vi så mycket det går under träningarna. Vårt medicinska team har arbetat fram övningar som ska göra att vi på ett bättre sätt förhindrar sådant här i framtiden. 

Publiken sviker

Publikens intresse har också svalnat. I matchen mot Rosengård satt bara 318 personer på åskådarplats.

Men lagkapten Lisa Lantz sätter sin tro till den gamla sången: UIK ger aldrig upp, de ska vinna – även i år.

– Jobbar vi hårt för vår väg kommer vi lyckas och utvecklas. Det är jag övertygad om. För det här laget har mycket kunskap i sig, oavsett rutin eller ålder så har alla något bra i sig. Vi ska försöka få ut max ur alla, säger Lisa Lantz.

Nästa match möter Umeå IK Djurgården på bortaplan söndag den 26 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.