Foto: SVT

Australiensiskt bolag letar guld i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Är Sorsele på väg att bli ett nytt Klondyke? Efter några tuffa år är guldletandet i Västerbotten glödhett, och Sorsele är ett av de allra hetaste områdena.

– Vi vet att det finns guld i området och vi tror att det finns en god chans att hitta det, säger John Barlet, geolog vid australiensiska S2.

Sorsele är nu omringat av inmutningar för att leta guld, det är bara själva samhället Sorsele som än så länge klarat sig undan gruvbolagens blickar .

Australiensiska gruvpengar

Bolaget S2 har med gruvpengar från hemlandet Australien etablerat sig i Malå för att leta guld i Västerbotten. I Malå har man ett kontor och en verkstad med ett par australiensiska geologer anställda tillsammas med svensk personal. I fjol genomförde man också flygmätningar i Västerbotten och det är med dessa som grund som man nu bestämmer var man ska borra.

– Vi håller just nu på att borra vid Norsjö där vi också tror att det finns guld. I Sorsele räknar vi med att borra i vinter eller nästa sommar, säger John Barlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.