isak karlsson, skellefteåmössa Foto: SVT

”Tillströmningen har gjort att byarna överlevt”

Uppdaterad
Publicerad

Isak Karlsson var 18 år när han började jobba på Migrationsverket. Då fick han montera möbler till de tomma lägenheter som Migrationsverket hade hyrt. Nu, 15 år senare, är han kvar på samma jobb, men med andra arbetsuppgifter.

Isak Karlsson var bara 18 år och arbetslös. Han hade sett en annons om att det behövdes folk i Boliden när den nya flyktingsförläggningen skulle öppnas 2002/2003.

– Jag klädde upp mig i slips och kavaj gick ned till Bolidenbolagets företagshälsovård. Det var där Migrationsverket höll till på den tiden. Jag hoppades i bästa fall få ett jobb, berättar Isak.

Läs även: Flyktingarna ger länet en kraftig befolkningsboost

Sålde bostäder för en krona

Men slipsen och kavajen fick han snabbt byta ut till arbetskläder. I två månader monterade Isak Karlsson möbler till de lägenheter som Migrationsverket hade hyrt i Boliden.

– Det fanns ingenting, inga möbler i lägenheterna som stått tomma i flera år. Bolidenbolaget hade sålt bostäderna till Skellefteåbostäder för en krona och flera hotades av rivning när verket hyrde upp mellan 50-100 lägenheter i Boliden. De räddade nog Skebo från en svår situation, berättar han.

Migrationsverket har haft stor betydelse

I dag, 15 år senare, är han kvar på Migrationsverket. Nu bor han i Skellefteå men är ute och besiktar lägenheter och hjälper till på olika boenden i Skellefteå.

– Migrationsverket har betytt jättemycket för Skellefteå. För samhällen som Boliden och Jörn har flyktingar och asylerna varit helt avgörande för att samhällena överlevt så pass bra, menar Isak Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.