Arkivbild. Foto: SVT

Nu betalar Norsjö för din bebis

Uppdaterad
Publicerad

Norsjö har upplevt en riktig babyboom och från och med årsskiftet får alla barn som föds 5 000 kronor. Men nu sjunker barnantalet i kommunen.

Norsjö har upplevt en riktig babyboom och från och med årsskiftet får alla barn som föds 5 000 kronor. Men nu sjunker födslotalalen.

Åsa och Krister Harnesk i Norsjö väntar sitt fjärde barn i slutet av januari. När den här bebisen föds väntar en bonuscheck från lokala företag på 5 000 kronor.

– Alla extrapengar är trevliga, men det är inte därför man skaffar barn, säger Åsa Harnesk.

– Precis som jag tror att kommuen tänkt är det uppmuntrade för barnfamiljerna som bor här, fortsätter hon.

Födslotalen sjunker

52 barn 2013 kom som en glad överraskning för kommunen. Inte sedan mitten på 90-talet hade man sett så många bebisar. Förskoleplatserna räckte inte men snart är den nya föreskolavdelningen kvar. Från och med årskiftet finns alltså också en babybonus beslutad av kommunfullmäktige. Men 2014 sjönk födslotalen igen till kring 40 stycken barn.

– Vi fick en liten nedgång, men nu hoppas vi på en uppgång igen, säger Norsjös kommuanlråd Mikael Lindfors (S)

Hur åstadkommer ni det då?

– Jag lämnar nog till paren att åstadkomma barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.