Bilden är en arkivbild. Foto: Arkivbild.

Barn blev tatuerade på offentlig toalett

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre minderåriga flickor ska ha tatuerats på offentlig toalett i centrala Umeå av en något äldre tjej. Detta rapporterar VK och Folkbladet.

Flickorna ska ha varit 14 och 15 år gamla.

 – Ingen av ungdomarna har tänkt på risken med blodsmitta, säger en förälder till VK, och vill nu varna andra föräldrar och ungdomar.

Tatuerandet ska ha skett vid minst två tillfällen under våren på samma offentliga toalett i centrum.

– Hygienen är väldigt viktig, professionella tatuerare är väldigt noga med den. Tänk om den här tjejen skulle starta en hepatit-epidemi, det vore fruktansvärt, säger en förälder till tidningen.

Svårt att brottsrubricera

Både polisen och fältgruppen på socialtjänsten har informerats om händelsen. Pål Hansson på ungdomsenheten i Umeå säger till Folkbladet att det är svårt att brottsrubricera det aktuella fallet.

– Ja, om det sker en skada kan ju brott komma att aktualiseras. Till exempel en infektionssmitta eller en fysisk skada. Då kan det handla om vållande till kroppsskada.

”Vi tycker det är högst olämpligt”

Annars säger lagen att det inte är något brott att tatuera på en offentlig toalett.

– Om man gör det i privat verksamhet så har vi svårt att hitta något brott i det här skedet. Inte efter de uppgifter vi har fått, säger Hansson.

– Men vi tycker att det är högst olämpligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.