Foto: SVT

Batteridrivna hus kan bli verklighet

Publicerad

Bostaden i Umeå vill storsatsa på solpaneler på sina hyreshus. Succéprojektet med klimatsmart boende på Ålidhem ska nu implementeras i framtida byggprojekt.

– Jag hoppas solpaneler blir standard i framtiden. På Ön i Umeå skall vi om några år bygga 700-800 lägenheter. Här hoppas jag att vi får solpaneler/solceller på alla tak, säger Bostadens vd Ann-Sofi Tapani.

Solskensprojekt

För fem år sedan startade Bostaden projektet ”Hållbart Ålidhem”. En av Sveriges största anläggningar för solenergi byggdes.

400 lägenheter renoverades klimatsmart och lägenheterna fick också en del av sin elenergi från solceller uppsatta på tak och balkonger på fastigheterna.

– Drygt 40 procent av fastighetselen här på Ålidhem är från solen, berättar Ann-Sofi Tapani och fortsätter:

– Vi planerar här att börja lagra ”överskottsenergin” i batterier i husen. Det skulle betyda att vi kommer upp till en självförsörjningsgrad på 50-60 procent för elen, enligt Tapani.

Vill ladda batterierna

Idag måste Bostaden skicka tillbaka den solenergi man inte själv gör av med gratis till elnätet, sådan är lagen. Med batterilagring skulle man kunna behålla den elen.

– Det skulle betyda mycket för oss, avslutar Ann-Sofi Tapani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.