Arkivbild. Foto: SVT

”Plötsligt stack älgens horn in genom vindrutan”

Publicerad

Benny Bäcklund är en av länets 350 viltspårare som är utbildade av jägareförbundet och jobbar på polisens uppdrag. När djur blir påkörda eller skadade vid exempelvis trafikolyckor, men lyckas ta sig från platsen trots skador, så skickas viltspårarna ut för att helt enkelt göra slut på djurens lidande.

– I fjol var jag ute på 46 uppdrag med påkörda djur längs vägarna i norra Västerbotten. Jämför det med totalt 60 uppdrag under fyra år.

Läs också: Explosion av rådjursolyckor i Skellefteå

Benny vet av erfarenhet hur obehagligt det är att krocka med älg. Mötet på den enskilda vägen mellan Åbyn och Forsnäs utanför Burträsk glömmer han aldrig.

– Plötsligt small det, och så stack älgtjurens horn in genom vindrutan. Som tur var körde jag en minibuss och inte en personbil. Annars hade jag knappast stått här i dag.

Benny var oskadd efter olyckan, men älgtjuren var illa däran.

Här hör du hur eftersöket gick till väga.

– Man blir ju chockad efter en kollision. Men det är avgörande för viltspårarens arbete att man märker ut olycksplatsen i samband med att anmälan görs till polisen, säger Benny.

Viktigt att ange rätt olycksplats

I hälften av fallen springer den skadade älgen eller det påkörda rådjuret till skogs. Det är då kunskapen hos viltspåraren Benny Bäcklund och hans hund ställs på prov.

– När det är vinter och spårsnö är det lättare att vi börjar eftersöket på rätt ställe. Men tyvärr anges olycksplatsen felaktigt i kanske 40 procent av fallen. Och det förlänger djurens lidande.

Saknas markeringsremsa för viltolycka i bilen, går det bra att använda något annat, nästan vad som helst.

– Det vanligaste jag hittar är faktiskt en systempåse. Det roligaste var en behå. Men det går att märka ut olycksplatsen med nästan vad som helst, bara det görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.