Jan Andersson och Peter Hedén skriver låtar som blir superhits i Japan. Foto: Privat.

Okända Umeåbor är ”Big in Japan”

Uppdaterad
Publicerad

Låtskrivarna Peter Hedén och Jan Anderssons musik är väldigt anonym här i Sverige, men i Japan blir deras låtar listettor och skivor med deras musik säljer hundratusentals exemplar.

– Det är som två olika världar. Medan vi sitter i vår trygga studio pågår det all möjlig ruljans där borta, berättar en av hitmakarna, Peter Hedén.

På andra sidan jorden framförs musiken Västerbottenduon skriver av band som Sexy Zone, ett pojkband som må klinga okänt för svenska öron, men som fyller arenor med tusentals fans i Japan.

– Det är väldigt spännande. Vi har gått från att gnugga och kämpa till att det till sist har lossnat, berättar Peter Hedén.

Västerbottenkillarnas musik spelas på live-tv shower och i Nintendo Wii-spel och deras skivomslag syns på bussar i Soluppgångens land. Skivor som de skrivit musiken till säljer i hundratals exemplar. Men hur kommer det sig att duon, med studio i Holmsund, blivit så stora på andra sidan jorden?

– Det är som det alltid är, man ska ha lite tur. Vi har ett bra skivförlag med kontakter i Japan som jobbat för våra låtar och oss. Sedan har vi fått kämpa en del också. Vi har skrivit massor av låtar och gjort misstag vi fått lära oss av. Jag får ändå säga att hårt arbete lönar sig, konstaterar Peter Hedén.

Anonyma här hemma

Även om allmänheten kanske inte känner till killarna bakom musiken i Sexy Zones superhits, så har musikindustrin i Japan öppnat ögonen för ”Jan&Peter-Team”.

– Nu för tiden blir vi tillfrågade direkt för uppdrag. Vi behöver inte i samma jaga jobb i samma utsträckning som tidigare, säger Peter Hedén.

Trots succén har deras musik tidigare inte gått ut i etern här i Sverige. Hedén tror att premiären var i morse när man var förbi och blev intervjuad av Sveriges Radio.

– Bland våra vänner så har ingen haft någon riktigt koll på vad vi håller på med, skrattar han.

– Det är som två olika världar. Medan vi sitter i vår trygga studio pågår det all möjlig ruljans där borta.

Svårbeskriven musik

Musiken de skriver kallas J-Pop. Enligt Hedén är det svårt att beskriva musikgenren.

– Den är byggd på en viss grundpop men samtidigt är det inte ovanligt med inslag av jazz och rock. Ofta finns det ett visst överraskningsmoment med också, som att det efter en refräng i en låt kan komma en helt annan refräng. Eller kanske ett dansnummer, säger han.

Han medger att det var en viss omställning i början och att de fick höra att de skrev ”för västerländskt”, men de verkar onekligen lyckats anpassa sitt låtskrivande till sin publik.

– Vi skriver för band som ingen hört talas om här hemma men som är jättestora och jättepopulära i Japan. Bara sedan förra året har man sålt 750 000 fysiska kopior på skivor med musik vi skrivit.

– Det är jättehäftigt och även om vi inte är jätteunga längre så är vi bara i början av vår karriärsbana, menar Peter Hedén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.