Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Doroteas befolkning är nu mindre än den i Bjurholm – det innebär att Dorotea blir Sveriges minsta kommun. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Dorotea är Sveriges minst befolkade kommun: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

I 40 år har Bjurholm varit Sveriges minsta kommun. Men nu har beskedet kommit att Bjurholm gått om Dorotea – med en invånare.

Nils-Gunnar Sörell har bott i Dorotea i nästan hela sitt liv och sörjer utvecklingen.

– Allt försvinner härifrån, som exempelvis affärer. Man hade ju hellre sett att det växte. Jag vet inte varför Dorotea minskar, men det finns nog inte så mycket som lockar, säger han.

Under 2023 har Bjurholm växt med 6 personer från föregående år och landar på totalt 2 378 invånare. Samtidigt tappar Dorotea 36 invånare från 2022 och intar platsen som Sveriges minsta kommun med 2 377 invånare. Nu är det alltså en person som skiljer Bjurholm från Sveriges minsta kommun Dorotea.

De som snabbast blir fler i Västebotten är Skellefteborna. Som en följd av de stora industrisatsningarna är de 75 087, vilket är nära 1 300 fler jämfört med för ett år sedan, och allt närmre kommunens toppnotering från 1995 på 75 348 invånare.

Sveriges fem minsta kommuner 2023

Samtliga av Sveriges fem minsta kommuner har tappat invånare från föregående år förutom Bjurholm som vuxit med 6 stycken.

• Åsele 2 763 invånare

• Arjeplog 2 659 invånare

• Sorsele 2 396 invånare

• Bjurholm 2 378 invånare

• Dorotea 2 377 invånare

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.