Blå huset i Skellefteå i vykort från 1900-talet.

Blå huset jämnas med marken

Uppdaterad
Publicerad

Idag började rivningen av ett av de äldsta husen i Skellefteå. Blå huset som är lika gammalt som staden jämnas med marken. Samtidigt skärper kommunen kontrollen av fastigheters underhåll.

– Oavsett vilka ägarna har varit, kan man konstatera att huset inte har fått särskilt mycket kärlek under de senaste 20 åren, kommenterade arkitekten Enar Nordvik på Skellefteå kommun.

Tjänstemännen på byggnadskontoret ville bevara det blå huset i korsningen Strandgatan-Stationsgatan. Men förfallet hade gått för långt så bygg- och miljönämnden kapitulerade.

– Samtidigt med rivningsbeslutet fick vi uppdraget att följa upp hur fastighetsägarna håller efter sina hus. Så jag vågar påstå att kontrollen och efterlevnaden ska bli bättre, säger Enar Nordvik.

Var skola, bokhandel och mer

Det blå huset är jämngammalt med själva staden som fick sina rättigheter år 1845. Här hade Skellefteå Kraft sitt kontor, här har funnits skola, bokhandel och färghandel,

– Husen är årsringar i staden, och här försviner en årsring som berättade var stadens torg och centrum låg när staden var ny, konstaterar Enar Nordvik.

Byggs nytt på tomten

När rivningen är klar kommer ett åtta våningar högt hus att byggas på tomten. Just nu väljer grannen Kerstin Olsson att vända rivningen ryggen.

– Sorgligt att det gamla huset inte får vara kvar, men som tur var har jag utsikt mot älven, så jag undviker att se dit. Men det är tidens gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.