Blodig svan på flygplansraka – polis tillkallad

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått in ett något annorlunda samtal om en blodig svan som enligt anmälan går mitt på vägen.

Svanen har setts på flygplansrakan i Åmsele i Vindelns kommun och enligt anmälaren är den blodig och verkar inte kunna flyga.

Eftersöksjägare har anlitats för kontroll och eventuell avlivning av fågeln. Enligt Börje Öhman, polisens presstalesperson var det här ett annorlunda telefonsamtal som togs emot av polisen, men han säger att anmälaren gjorde helt rätt.

– Man kan absolut kontakta polisen då man ser en blodig svan på vägen. Vi har eftersöksjägare som vi kan anlita även i andra fall än viltolyckor med rådjur och älg, säger han och fortsätter:

– Om man själv kan göra den bedömningen att ett djur i trafiken lider är det lagligt att avliva djuret själv, så länge man har förutsättningarna och klarar av det. Det man ska vara extremt försiktig med är om man kör på ett tamdjur, till exempel en hund eller en katt, då bör man inte avliva djuret själv i första hand, säger han.

Flera udda djurlarm under dagen

Under fredagen har flera, något annorlunda larm, om djur inkommit till polisen i Västerbotten. Under morgonen varnade polisen trafikanter för att en stor djurkropp låg på E4 och senare under dagen fick de gå ut med ytterligare en varning. Det då en häst och en åsna sprang omkring på vägarna i Norsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.