Foto: Bosse Hedlund

Bosse skulle fiska – blodigt får låg på isen

Uppdaterad
Publicerad

Bosse Hedlund i Nordmaling brukar ta med barnbarnen för att fiska och grilla på isen i Bredvik, ett utflyktsmål som han själv besökt sedan barnsben. Men nu kan det vara slut med det – på senaste tiden har han nämligen mötts av ditsläpade blodiga slaktrester när han kommit till isen.

– När jag kom dit för att fiska den 29 december låg det blodiga kadaver på isen. Jag trodde först att det var en älg eller ren som någon hade tjuvskjutit. Men jag fotade resterna av djuren och vid närmare efterforskning insåg jag att det var två hjortkalvar, säger Bosse Hedlund.

Han misstänker att de var ditsläpade som åtel för havsörn, det vill säga föda som placerats ut för att bedriva jakt på havsörn. Bosse Hedlund besöker platsen veckovis och när han kom ner till sin utflyktsplats under måndagen möttes han ännu en gång av en otrevlig syn. Den här gången var det ett fårkadaver som dumpats på isen.

– Jag har ingen aning om vart det kommer ifrån, men jag såg traktorspår som gick ner på isen och det är helt klart någon människa som har forslat dit det.

Läs även: Döda kaniner dumpas vid väg

Bosse möttes av en otrevlig syn då två hjortkalvar dumpats på isen. Foto: Bosse Hedlund

I ett inlägg på Facebook uppmanade han den som dumpade djurkadaver på isen att sluta och det är många som har reagerat. Flera personer som sett djurresterna är dock överens om att det är slaktavfall som dumpats då djuren legat upplagda bredvid varandra och klövarna har varit borttagna. Dessutom har andra även sett delar från en död ko på isen. 

Korp äter slaktrester på isen

Bosse Hedlund har regelbundet fiskat i Bredvik sedan barnsben, men aldrig tidigare har han varit med om att någon dumpat djurkadaver på isen. Om inte det här får något stopp så vet han inte om han kan fortsätta med sina utflykter till det som för honom brukar vara en trevlig plats.

– Det känns inte alls roligt. Jag brukar ta med familj, vänner och barnbarn dit ner och grilla, fiska och ha trevligt. Men nu luktar det inte alls gott på platsen och det är mycket korp där nere som äter på slaktresterna, säger han.

Kan vara miljöbrott

Att slaktrester dumpats på isen är inget som har kommit till polisens kännedom, men om man hittar kadaver och slaktrester på allmän plats kan man polisanmäla det.

– Om man hittar rovdjur i naturen så är det en naturlig del och man behöver inte höra av sig till polisen. Men döda tamboskap får man inte dumpa hur som helst, de ska till slakteriet. Om man hårddrar det så kan det bli ett brott mot miljölagen om man sprider döda djur i naturen, säger Johan Schlienger vid polisens regionledningscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.