”Boliden bär ansvar för giftskandal”

Uppdaterad
Publicerad

Både gruvbolaget Boliden och svenska staten bör ta sitt ansvar för att hjälpa dem som blivit sjuka av det giftiga avfall som dumpades i Chile för 25 år sedan. Det anser Bolidens före detta miljöchef.

Även om inga formella fel gjordes så är detta ”det enda mänskligt och moraliskt rätta”, skriver Rolf Svedberg på DN-debatt. Han var miljöchef vid Boliden Rönnskärsverken 1984 när avfallsexporten beslutades, och rekommenderade då företagsledningen att skicka avfallet till Chile.

Fond för hjälp till drabbade

Bolidens avfall i Chile

Svedberg, som i dag är miljöråd i Miljööverdomstolen, tycker att Boliden och staten bör bidra till en fond för att hjälpa de drabbade.

Avfallet såldes till det numera konkursade chilenska företaget Promel som lovade återvinna metaller ur det miljöfarliga våtverksslammet, men i stället dumpade det på en soptipp i staden Arica. Hundratals människor drabbades av allvarliga skador till följd av bly-, kvicksilver och arsenikpåverkan. Chilenska myndigheter har beslutat att evakuera drygt 7 000 invånare från en kåkstad i Arica nära soptippen.

Rolf Svedberg påpekar att Naturvårdsverket stödde Bolidens beslut att skicka avfallet till Chile, vilket gör att även staten bör ta sin del av ansvaret.

Han medverkar i filmen Blybarnen, som visas i SvT på söndagskvällen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet